duminică, 31 martie 2013

Inafara de o strategie foarte buna de ce mai este nevoie pentru o afacere de succes?

Marile idei au revolutionat lumea si in cele mai multe cazuri i-au imbogatit pe cei care le-au pus in practică. După ce vezi o idee deosebită pusă in practică te minunezi cat de simplu a fost totul si cum de nu te-ai gandit si tu la acel lucru sau in alte cazuri iti este ciudă fiindcă si tu ai avut o idee bună de afacere dar altcineva a facut avere in baza aceleiasi idei. Uneori auzim de anumite persoane care declară ca ei au avut o anumita idee măreata dar că ideea lor a fost furată si pusa in practică de o alta companie. Să fie oare asa ?

Adevarul este că multor persoane cu spirit inovativ le trec idei de afaceri extraordinare prin cap dar din păcate foarte putini sunt aceia care le si pun in practică. O idee bună nu va produce efecte daca nu ai si o strategie de punere a ei in practică. Nu poti avea succes dacă nu ai o strategie bine elaborată. Toti managerii stiu asta si de aceea fiecare, atunci cand are o idee care i se pare bună isi face o strategie de actiune.
Totusi de la strategie pană la succes e o cale destul de lungă. Punerea in aplicare a unei strategii dureaza si de multe ori pierzi din vedere măsuri imediate atunci te uiti în depărtare. Pentru bunul mers al unei firme trebuie să rezolvi probleme curente legate de managementul al productiei sau serviciilor, de gestiune adecvată a stocurilor, de solutionare a cererilor clientilor firmei si atragere de noi clienti, de management al resursei umane, de asigurare a finantării si multe altele. Sunt atatea probleme care trebuie rezolvate urgent si de aceea e usor să te impotmolesti in punerea in aplicare a unei strategii.
Asa că, atunci cand ai deja o strategie si in acelasi timp multe probleme pe cap, pentru a putea pune in aplicare strategia, importantă este prioritizarea problemelor. Este adevărat că intr-o afacere orice detaliu este important si toate problemele trebuie rezolvate, dar pană la urmă pentru a avea succes, ca manager sau ca intreprinzator trebuie să ai puterea de a-ti concentra atenția spre munca care contează cu adevărat. Atunci cand citesti aceste randuri iti imaginezi că nu este greu, dar atunci cand esti angrenat in afacere si „prins” intr-o multime de probleme este destul de greu să iti dai seama care e primul lucru pe care trebuie să il rezolvi. Multi ajung in situatia de „a nu vedea pădurea din cauza copacilor”. Prioritizarea problemelor este vitala in succesul unei afaceri !
 
Cum poti să rezolvi această problema? Teoretic există mai multe căi, dar noi vă vom prezenta 2 dintre acestea.
Prima ar fi să apelezi la consultanti de afaceri. Un bun consultant de afaceri, care nu este prins zi de zi in activitatile firmei si priveste problema de pe margine, vede uneori mai bine care sunt cele mai importante probleme ale firmei si care sunt pasii care trebuie facuti cu prioritate pentru ca strategia firmei sa devina realitate.
A doua solutie provine din cărtile de management americane. Acestia spun că la sfarsitul fiecarei zile de lucru ar trebui să stai si să scrii o nota in care să mentionezi care sunt cele mai importante 5 - 6 probleme ce trebuie rezolvate in ziua următoare. Si tot asa in fiecare zi. Periodic trebuie să recitesti aceste note si să te gandesti dacă rezolvarea problemelor pe care le-ai specificat ca fiind prioritare contribuie cu adevărat la punerea in aplicare a strategiei firmei.

Nu uitati: „un minut de planificare valorează cat o oră de lucru” !