joi, 28 februarie 2013

Cum poti creste sansele de a transforma o idee de afaceri intr-un business de succes ?

In general cei care doresc să se lanseze in afaceri sunt stresati de faptul ca nu le vine ideia de afaceri perfectă, adică acea idee pe care dacă o pui in practică in mod sigur nu vei da gres. Veste proastă pentru acestia este ca nicio idee de afaceri nu este perfectă. In afaceri exista mereu risc ! Toti cei care au reusit să pună pe picioare mari afaceri au avut momente in care au riscat !
Am putea spune că nu exista idei perfecte, ci exista idei proaste, idei bune sau idei strălucite. Nicio idee de afaceri nu iti garanteza 100% succesul.

Dar pană la urma care este adevaratul motiv pentru care multi oameni care doresc să se lanseze in afaceri nu fac acest lucru? Din discutiile purtate la diverse cursuri de instruire antreprenorială dedicate celor interesati să demareze o afacere concluzia pe care am tras-o a fost că nu ideile au fost cele care au lipsit ci actiunea, iar ideile nu înseamnă nimic fără actiune.
Marea majoritate a celor aflati in acesta situatie, atunci cand sunt intrebati afirma in continuare că lipsa unei idei bune sau lipsa banilor i-au oprit sa meargă mai departe, dar in cadrul unor sedinte de consultantă ce au urmat la finalizarea cursurilor s-a constatat că persoanele in cauză aveau o idee de afacere fezabilă iar banii, chiar dacă nu erau foarte multi, erau totusi suficienti pentru a porni afacerea. Motivele care i-au oprit au fost de cele mai multe ori de ordin psihologic: frica de a gresi, lipsa de incredere in sine, teama de a pierde banii, etc.


Si totusi, de ce avem nevoie ca să trecem peste aceste temeri si să facem pasul de la idee la afacere? In primul rand ne trebuie un alt mod de a gandi. Trebuie să fim mai optimisti, mai curajosi, să avem mai multă incredere in capacitatea noastră de a rezolva problemele si trebuie să fim mai perseverenti. Usor de zis, dar greu de facut !
Există oare si anumite lucruri pe care am putea să le facem pentru a deveni mai optimisti si a avea mai mare incredere in ideea noastra de afaceri , in capacitatea noastră de a trece peste obstacole si de a transforma ideea intr-o afacere de succes?

In mod sigur DA ! Noi vă recomandăm să parcurgeti urmatorii pasi:
- testeaza ideea ta de afaceri: povesteste ideea ta de afaceri prietenilor si roaga-i să iti spună ce ar putea merge prost daca te lansezi intr-o astfel de afacere;
- inscrie-te la un curs de instruire antreprenorială pentru a-ti face o idee generală asupra lucrurilor pe care trebuie să le faci si asupra celor de care trebuie să te feresti;
- testeaza si masoara cererea pentru produsele / serviciile pe care doresti sa le vinzi -cand esti la inceput de drum nu iti permiti sa plătesti un studiu de piata dar in schimb iti poti face propria cercetare de piata lucrand cu cateva focus-grupuri sau dacă nu, poti participa la targuri, expozitii sau evenimente unde ai sansa de a obtine feedback despre produsul sau serviciul tau de la profesionisti.
- fă-ti un plan de afaceri: incearcă insă să il faci cu multa responsabilitate! E usor să completezi cateva pagini si să spui ca ti-ai facut planul de afaceri, dar daca ai cunostinte solide in domeniul economic sau ai participat la un curs de instruire antreprenoriala iti vei da seama ca un plan de afaceri realist se poate face doar dacă te gandesti la multe probleme pe care probabil le vei intampina si găsesti si solutiile la aceste probleme;
- pastreaza-ti un mic capital de rezerva: mai ales cand esti la inceput de drum pot aparea situatii neprevazute care presupun costuri suplimentare. Nu porni afacerea daca banii tai sunt calculati „la limită”. Asigură-te că ai un mic capital de rezervă si că, in cazul unei situatii neprevăzute o bancă sau o altă institutie iti poate asigura rapid un surplus de lichidităti. 
 
Acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care a-ti putea sa le faceti inainte de a incepe efectiv afacerea, dar dacă va este teamă in continuare puteti face mai mult: să vă luati un asociat cu experientă, să vă inscrieti la un MBA, etc.
 
Succes !